Verzuring

Wat is verzuring?
Als het lichaam meer te verwerken krijgt dan het aan kan. Niet alleen voeding speelt hierbij een rol,maar ook stress en emotionele spanningen. Onder zuren worden stoffen verstaan die na omzetting van onze voeding in het lichaam een zure reactie geven. Het is van het grootste belang dat de ph waarde van ons bloed stabiel blijft, namelijk van 7,2 tot 7,4, komt dit boven of onder deze waarde dan heeft dat de dood tot gevolg. Ons lichaam kent gelukkig vele manieren om een afwijkende ph te voorkomen waarbij de longen en nieren een belangrijke rol spelen. De mineralen kalium, magnesium, natrium, calcium en zink fungeren als zuurbuffers(basereserve).

Als de base reserve te krap is kunnen de uitleidings organen niet voldoende zuren afscheiden, dan komt het zuur in de weefsels terecht, bv in spieren, pezen en gewrichten en uiten zich als pijn.

Een te veel aan zuren binden zich aan mineralen. Voeding speelt een belangrijke rol als het aankomt op het handhaven van een goede zuur/basen evenwicht. Krijgen we te weinig mineralen binnen dan worden deze mineralen uit de depots gehaald bv; uit nagels, tanden haarbodem en botten, houdt de verzuring dan nog te lang aan dan krijg je haaruitval,kaalheid, tandbederf, futloosheid en vele andere welvaartsziekten kunnen dan ontstaan.

Stofwisselingziekten zijn bv:reuma, diabetes, allergieen, kanker en hart en vaataandoeningen.

Hoe raakt men verzuurd?

Het kernprobleem ligt in onze leef-en eetgewoonten.

  • vlees en vet
  • kaas en eieren
  • snoep, koek en gebak
  • koffie, alcohol en cola
  • tabak, drugs en medicijnen
  • lawaai en sensatie
  • overlevingsstrijd
  • fastfood
  • mac donalds
  • alle kant en klaar maaltijden

Vooral bij de afbraak van dierlijke eiwitten komen zuren vrij. Het lichaam neutraliseert deze onmiddellijk door o.a. calcium, wat aan de botten wordt onttrokken. Eiwitrijke voeding(vlees en kaas) doet dus een behoorlijke aanslag op de kalkvoorraad.

Bij langdurige verschuiving in het zuurgebied stijgt het aandeel van de zure stofwisselingsprodukten in de celvloeistof en in de urine. Dit kan leiden tot aanzienlijke storingen in het menselijk organisme. Hoe groter het aandeel van de zure stofwisselingsprodukten, hoe slechter die worden uitgescheiden. Dit leidt tot een sterke ophoping/verzameling van onoplosbare stofwisselingsresten zoals bv.urinezuur, wat jicht en steenvorming in de afleidende urinewegen met zich meebrengt
Tegelijkertijd stapelen de zure stofwisselingsresten zich op in het weefsel waardoor de stijfheid van de rode bloedcellen in de haarvaten bevorderd wordt. Verminderde beweeglijkheid van de rode bloedlichaampjes geeft aanleiding tot vaatblokkade. Tevens zullen door de verzuring zich steeds meer slakken in ons lichaam afzetten. Het ademhalingsproces in de hersenen wordt zelfs gestuurd door de zuur-base balans. Dit centrale centrum reageert primair op een te hoog koolzuurgehalte in het bloed, veroorzaakt door verzuring en niet op een gebrek aan zuurstof, hetgeen voor de hand zou liggen.

Langdurige stofwisselingsstoornissen komen bij de volgende ziektes voor:

Lichte verzuring:   Acne   Hoofdpijn   Zweetvoeten   Koude voeten
    Diaree   Haaruitval   Hyperactief    
    Cariës   Cellulitis   Verstopping    

Matige verzuring:   Jicht   Diabetes   Aambeien   Maag en darmziekten
    Rheuma   Open been   Spataders   Nier en galstenen
    Artrose   Arteriosclerose   Cholesterol   Leverbeschadiging
    Artritis   Osteoperose   Klierziekten   Hoge bloeddruk 
    Allergie            

Om het probleem aan te pakken is het dus noodzakelijk onze eetgewoontes aan te passen.Een uitgebalanceerd menu is dan ook aanbevolen zodat tegenover zuurvormende produkten ook basevormende voedingsmiddelen staan.

Goed om te weten

Ziektenbeelden die wij kunnen behandelen zijn onder andere:

> Allergie

> Candida

> Verzuring

> Orthomoleculair Afslanken

> PDS

> Lym

> Herpes(oa Gordelroos en koortslip)

> Vermoeidheidssyndroom